Eno od najbolj nejasnih napačno razumljenih dejstev v ustni higieni so razlike med vrstami električnih zobnih ščetk. Razloge lahko iščemo v razvoju proizvodov, promocijskih aktivnostih proizvajalcev in navadah potrošnikov.

Razlike med zobnimi ščetkami

Kako prepoznati razliko med električno, sonično in ultrazvočno zobno ščetko? Eno od najbolj nejasnih napačno razumljenih dejstev v ustni higieni so razlike med vrstami električnih zobnih ščetk.

Razloge lahko iščemo v razvoju proizvodov, promocijskih aktivnostih proizvajalcev in navadah potrošnikov. Strokovnjaki ne trdijo, da je posamezna kategorija boljša ali slabša od druge, vendar pa je pomembno, da pri izbiri zobne ščetke razumemo prednosti in labosti posameznih kategorij.


Električne zobne ščetke uporabljajo električno energijo za delovanje motorja. Glava zobne ščetke vibrira, ta nihanja povzročajo premikanje glave ščetke, kar poveča število premikov gibov ščetin. Večina električnih zobnih ščetk deluje s hitrostjo med 2.000 (normalne električne zobne ščetke) in 10.000 (visokohitrostne električne zobne ščetke) premiki na minuto. Nekatere glave ščetk se premikajo gor in dol, druge izvajajo krožne gibe. Glavni princip električnih zobnih ščetk je, da izrazito povečajo število premikov na minuto. Naprimer električna zobna ščetka s 7200 premiki na minuto bo 20-krat bolj učinkovita kot ročno ščetkanje, pri katerem se izvede do 360 gibov na minuto.

Pred približno 20 leti se je pojavila nova tehnologija, ki uporablja elektro magnete namesto električnega motorja za premikanje glave ščetke. Ta tehnologija omogoča, da glava zobne ščetke preseže 10.000 premikov na minuto. Običajno doseže 30.000 premikov ali celo 40.000 premikov na minuto. Tovrstne zobne ščetke, ki uporabljajo elektro magnete, imenujemo sonične zobne ščetke, katerih ime so tako oblikovali, ker je frekvenca zvoka, ki nastane ob premikih ščetin, slišna.


Človeško uho sliši zvok s frekvenco med 20Hz in 20.000Hz oziroma 2.400 do 2.400.000 gibov na minuto. Višja hitrost gibanja glave ščetk tako pomeni več kontakta z zobno površino in tako boljše čiščenje. V letu 1990 je bila razvita ultrazvočna zobna ščetka.


Vgrajen ultrazvočni element uporablja povsem drugačno tehnologijo za odstranjevanje zobnih oblog. Piezo kristal, vgrajen v konico zobne ščetke, ustvarja tako visoko frekvenco gibov, da nastalega zvoka ljudje ne slišimo. Ta frekvenca je običajno 1,6 MHz (1.600.000 pulzov na sekundo ali 192.000.000 premikov na minuto). Ta terapevtska frekvenca ultrazvoka z učinkom kavitacije razbije verižice bakterij tudi brez fi zičnega kontakta ščetin z zobno površino. Nekatere najnovejše ultrazvočne zobne ščetke združujejo oboje: ultrazvočne gibe v kombinaciji s soničnimi gibi.

Če povzamemo, je najboljši način, da bi ugotovili, ali je ščetka električna, sonična ali ultrazvočna, pregled hitrosti delovanja, deklarirana s strani proizvajalca. Če je hitrost premikov manjša od 10.000 na minuto, je ščetka električna, če je hitrost v razponu 15.000 in 40.000 premikov na minuto, je ščetka sonična. V primeru, da je hitrost izražena v milijonih na minuto, naprimer 192.000.000 premikov na minuto ali 1.6MHz, je zobna ščetka zagotovo ultrazvočna.


Več informacij: https://www.3pharm.si/ustna-nega/megasonex/megason...


Za nakup kliknite na spodnji gumb:


Nakup

0
Feed

Oddajte komentar