Kdaj se začne ustna higiena? S čiščenjem zob in ustne votline pričnemo najkasneje ob izraščanju prvega zoba, da se otrok čim prej privadi rutine dobre ustne higiene.

Pravilna ustna higiena otrok

Kdaj se začne ustna higiena? S čiščenjem zob in ustne votline pričnemo najkasneje ob izraščanju prvega zoba, da se otrok čim prej privadi rutine dobre ustne higiene.

Nega ustne votline od rojstva do 12 mesecev


Po hranjenju z nežno, dlesnim prilagojeno otroško zobno krtačko, z naprstnikom ali krpico, očistite dojenčkove dlesni.


Nega ustne votline med 12, in 24. mesecem.

V tem starostnem obdobju malčku zobke ščetkajte vsaj dvakrat na dan. Najbolj primeren čas je po zajtrku in pred večernim spanjem, najbolje pol ure po obroku, da se sklenina obnovi. Omejite pitje sladkih sokov in uživanje sladkarij. Sesanje palca ali dude lahko povzroči migracijo sekalcev, kar lahko povzroči nepravilen ugriz.

Nega ustne votline po 24. mesecih.

Pri tej starosti otroka navajajte na samostojno ščetkanje zob. Kljub temu, da si malček že nekako umije zobe, mu na koncu dodatno še sami umijte zobe.
Otroška zobna ščetka ni enaka odrasli!
Ker so dojenčkova, oziroma otrokova, usta majhna, je potrebno uporabljati zobne ščetke za otroke, ki so praviloma manjše in mehkejše. Otroška ščetka mora biti zaobljena, s kratkimi, z mehkimi in ozkimi ščetinami. Čiščenje zobkov otrok z električnimi zobnimi ščetkami mora potekati pod nadzorom staršev.

Zobna pasta: da ali ne?

Dokler otrok ne zna izpljuniti vsebine, mu zobe čistimo brez zobne paste ali z zobnimi pastami, ki ne vsebujejo škodljivih snovi. Ko pa vsebino zna izpljuniti iz ust, uporabimo zobno pasto za otroke. Boljše so tiste, ki niso sadnega okusa, saj zobne paste s sadnim okusom lahko vsebujejo sadne kisline, ki lahko povzročajo skelenje zob in kislinsko erozijo. Otroka čimpreje naučite naj ne požira zobne paste. Dovoljšnja količina zobne paste je v velikosti graha.

Zobna nitka: da ali ne?

Če so zobki v zelo tesnem kontaktu, potem z zobno ščetko ne moremo dobro očistiti medzobnih prostorov. V takšnih primerih je priporočljivo, da starši uporabite zobno nitko in otroku enkrat na dan, najbolje zvečer, očistite tudi medzobne prostore. Zobne nitke nikar ne dajajte otroku, ker se z njo lahko poškoduje. Enako morate paziti tudi staršii, da ne boste nitke pregrobo potisnili med zobka in pri tem poškodovali dlesni. Zobna nitka ob nepravilni uporabi deluje kot nožek.

Prehrana in karies

Starši, s slabšim zdravjem ustne votline, pogosto prenašajo bakterije v ustno votlino svojih otrok. Bakterije povzročijo karies in bolezni dlesni. Mikroorganizmi se lahko širijo preko prenosa hrane, z uporabo istih zobnih ščetk ali jedilnega pribora.
Kako preprečujemo zobno gnilobo:


  • Pred spanjem in po čiščenju zobkov dajemo otroku zgolj vodo
  • Po pitju sladkih pijač je potrebno usta sprati z vodo
  • Za malico naj otrok poje zdrav prigrizek
  • Otrokom ne dajajte gaziranih, sladkanih pijač, vod z okusom in energijskih pijač.


Kako pravilno čistiti zobe?

Preden začnemo z umivanjem zob našemu malčku, vedno najprej zmočimo krtačko. V usta s krtačko prihajamo od strani, nikoli od sredine in vedno s hrbtnim delom krtačke. V ustih krtačko zasukamo, da pridejo ščetine naprej. Umivamo sistematično in vedno po istem vrstnem redu, končamo vedno tam, kjer smo začeli, v začetnem položaju. Umivanje vedno začnemo na zunanji strani zob, tako da ščetkamo od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor. Nato ščetkamo notranjo stran zob in na koncu še zobne ploskve. Ko ščetkamo zobe, vedno ščetkamo od dlesni proti zobu, optimalno pod kotom 45stopinj.

Samostojno umivanje zob

Ko je otrok dovolj star, ga počasi začnemo navajati na samostojno čiščenje zob. Začnemo tako, da skupaj držimo ščetko (naša roka je položena čez otrokovo) in mu pomagam pri gibih in pri smeri čiščenja zob. Naš nadzor s časoma zmanjšujemo in ko smo prepričani, da bo čiščenje zob lahko opravil sam in dovolj temeljito, mu to nalogo tud prepustimo.


Naloga staršev je, da na koncu preverimo ali je otrok res temeljito očistil zobe. Seveda pa lahko še vedno, kadar je potrebno, starši pri čiščenju zobkov priskočimo na pomoč.


Statistika zdravja ustne votline otrok

15 % otrok v Evropi že pred dopolnjenim sedmim letom starosti dobi prvo zalivko, kar 9 % otrok pa v tem času že izpulijo zob. Krivdo v veliki meri nosijo starši, in sicer zaradi presladke hrane (28 %) in nepravilnega čiščenja zob (23 %). Čeprav je več kot polovica otrok že slišala za dobre navade čiščenja zob, pa teh navad niso osvojili; pri tem si skoraj tretjina (32 %) otrok čisti le sprednje zobe in pozablja na zadnje, kar pa lahko pripelje do zobozdravstvenih posegov pri majhnih otrocih.
Raziskava v Sloveniji je pokazala, da 60% staršev le občasno pomaga otrokom čistiti zobe. Zobozdravniki svetujejo, da bi morali starši otrokom dodatno čistiti zobe najmanj do sedmega leta, nekateri celo menijo, da do 12 leta.

OTROŠKA ELEKTRIČNA ZOBNA ŠČETKA - Pomembna naprava za ustno nego najmlajšim.


Več informacij: https://www.3pharm.si/ustna-nega/foreo-ustna-nega/...

0
Feed

Oddajte komentar